BEJEGYZÉSEK

Innovatív foglalkoztatási modell a szociális gazdaságban

dec

31

Innovatív foglalkoztatási modell a szociális gazdaságban

szechenyi

TÁMOP-1.4.3-10/2-2F-2011-0016
Projekt kezdete: 2012. június 1.
Projekt vége: 2014. december 31.
Megvalósító: Kék Madár Alapítvány
Konzorciumi partner: Szekszárdi TÉR Nonprofit Kft.

2012. június 1-jén indult és 2014. december 31-én fejeződött be a 149.282.658 Ft összegű európai uniós támogatásból megvalósuló „Innovatív foglalkoztatási modell a szociális gazdaságban” elnevezésű Támop-1.4.3-10/2-2F-2011-0016 azonosítószámú projektünk. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, konzorciumi partnerünk: Szekszárdi TÉR – Társadalmi Értékekért Nonprofit Kft.

Célkitűzéseink három területre fókuszáltak. Egyrészt 28 fogyatékos, megváltozott munkaképességű ember kapott lehetőséget OKJ-s szakképzettség megszerzésre, ezt követően a munkaerő-piaci elhelyezkedésre. Másrészt társadalmi vállalkozásunk, az Ízlelő a családbarát étterem fejlesztése, bővítése valósult meg, végül az általunk már kipróbált és sikeresen működtetett innovatív foglalkoztatási, vállalkozási modell szabályozása és rendszerbe foglalása történt meg a terjesztés lehetőségének megalapozása érdekében.

A projektben megvalósított legfontosabb tevékenységek:

  • Szakács és zöldség-, bionövénytermesztő OKJ-s szakképzés megvalósítása. 28 hátrányos helyzetű ember sikeresen vizsgázott, és befejezte a képzést. 6 fő szakács, 8 fő zöldségtermesztő dolgozik tartósan.
  • A társadalmi vállalkozások hazai elterjesztése és megerősítése érdekében „Társadalmi vállalkozók klubja” szervezése. Ennek során elismert magyar és külföldi szakértők oktatták a társadalmi vállalkozások létrehozásának és tartós működtetésnek ismereteit.
  • Tanulmányút az Egyesült Királyságba és Ausztriába, mely keretében olyan társadalmi vállalkozásokat keresünk fel  mint a Jamie Oliver által működtette Fifteen nevű étteremlánc, vagy a River Cottage, a Sonnentor és a Hohenfried.
  • Tapasztalatainkat és a társadalmi vállalkozások működtetésével kapcsolatos gondolatainak, javaslatainkat a NESsT-tel közösen készített „Társadalmi vállalkozások ökoszisztémája” című tanulmánykötetben összegeztük.
  • Az Ízlelő családbarát étterem infrastrukturális fejlesztése, amely keretében a vendégtér 50 fősre bővült és kialakítottunk egy 30 fő különtermet rendezvények számára. A beruházásnak köszönhetően az étteremben már 14 fogyatékkal élő számára biztosítjuk az önálló és független életet.
  • Az Ízlelő megújult arculata, belsőépítészeti, formaruha terve megteremtette egy ún. social franchise rendszerű terjesztéshez szükséges egységes megjelenését.
  • Partnerkeresés az innovatív foglalkoztatási modell átvételéhez, franchise fórum szervezése az érdeklődő szervezetek számára, öt kiválasztott szervezettel az átvétel lehetőségének előkészítése.
  • Társadalmi vállalkozásokkal történő együttműködés, tapasztalatcsere kialakítás, és megerősítés megvalósult
  • Az akadályozott emberek sokoldalú munkavégző képességének bemutatása és bizonyítása a társadalom még szélesebb körében.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Letölthető PDF